Οι περισσότερες πισίνες πρέπει να φιλτράρονται τουλάχιστον από 8 έως 12 ώρες την ημέρα (κάνει κύκλο το νερό 2 φορές) κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Κατά προτίμηση την διάρκεια της ημέρας ή όταν η πισίνα χρησιμοποιείται.
Ανάλογα με τα χημικά που χρησιμοποιούνται και το είδος της πισίνας (τύπος κατασκευής, μέγεθος), η συχνότητα των τεστ ποικίλει από μέρα σε μέρα. Μαθαίνοντας την πισίνα με τον καιρό, δημιουργείς μία ρουτίνα που ταιριάζει στην πισίνα. Αλλά συνήθως μία εβδομάδα για ιδιωτικές και καθημερινά για δημόσιες.
Ανάλογα με το είδος των άλγεων που έχει η πισίνα, μία ισχυρή δόση "Shock" αλγοκτόνου προτείνεται για να διαλύσει τα βακτήρια και τα άλγη. Στην συνέχεια φιλτράροντας συνεχώς το νερό καθαρίζει.
Η καλύτερη ώρα για να κάνετε test στο νερό είναι το απόγευμα, πριν προσθέσετε χημικά και ξανά το πρωί για να σιγουρευτείτε ότι το νερό είναι κατάλληλο για μέρες.
Εάν η πισίνα χρησιμοποιείται διαρκώς τότε τα test πρέπει να γίνονται πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα.
Ο δυνατός ήλιος μπορεί να χαμηλώσει την ποσότητα του χλωρίου στο νερό κι επομένως τα επίπεδα του χλωρίου πρέπει να τα ελέγχουμε διαρκώς την περίοδο του καλοκαιριού.
Το χρώμα του νερού της πισίνας θα πρέπει να είναι κρυστάλλινο μπλε και οτιδήποτε αντικείμενα ή σωματίδια βρίσκονται στην επιφάνεια ή μέσα στο νερό δεν πρέπει να αγνοούνται. Συστηματικός καθαρισμός της επιφάνειας, των τοιχίων αλλά και του πυθμένα είναι λοιπόν απαραίτητος.
Εάν η πισίνα μας έχει Skimmer τότε συστηματικός καθαρισμός στα καλαθάκια τους.
Έλεγχος των εισαγωγών και των εξαγωγών της πισίνας. Δηλαδή αν λειτουργούν κανονικά ο πυθμένας, τα skimmer, τα στόμια, η σκούπα, η υπερχείλιση κ.τ.λ.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες:
Υψηλό pH
Χαμηλό Χλώριο
Υψηλό επίπεδα της συνολικής αλκαλικότητας
Υψηλά επίπεδα μετάλλων (άχρωμο νερό)
Υψηλά επίπεδα άλγεων
Το φίλτρο χρειάζεται καθαρισμό ή service
Μεγάλες ποσότητες μικροσκοπικών σωματιδίων στο νερό
Πρώτα τσεκάρεται αν έχει λειτουργήσει το φίλτρο αρκετά σε καθημερινή βάση και μετά εάν τα επίπεδα των χημικών της πισίνας είναι ιδανικά.
Το pH μιας πισίνας είναι πολύ σημαντικό. Εάν είναι πολύ υψηλό, το νερό μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει τον εξοπλισμό μιας πισίνας κι ακόμη και την επιφάνεια της πισίνας. Χαμηλό pH προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και το υψηλό pH.
Ελαχιστοποιήστε τα διαφορετικά είδη χημικών που αποθηκεύετε.
Μην αγοράζετε περισσότερα από αυτά που θα καταναλώσετε σε μία σεζόν.
Τα περισσότερα από τα χημικά της πισίνας δεν διατηρούνται καλά.
Μην τα αποθηκεύετε μαζί με αλλά χημικά ή άλλα αντικείμενα.
Όλα τα είδη των οξέων αντιδρούν επικίνδυνα με όλα τα είδη βρωμίου.
Πάντα χρησιμοποιούμε γάντια και γυαλιά όταν τα χειριζόμαστε.
Πάντα μακριά από τα παιδιά.
Βάζουμε ταμπέλες σε όλα.
Μας ενδιαφέρει πόσο διαθέσιμο χλώριο υπάρχει στο νερό της πισίνας. Το χλώριο που μπορεί να δράσει πάνω σε ξένα στοιχεία και ουσίες που θα υπάρχουν στην πισίνα ώστε να την κρατήσει καθαρή και ασφαλής. Λίγο χλώριο έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση βακτηριών και άλγεων, αρρώστιες που σχετίζονται με το νερό. Πολύ χλώριο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, στη μύτη και στο δέρμα. Επίσης το χλώριο στην πισίνα είναι καρκινογόνο και σκοπός μας είναι να διατηρούμε τα επίπεδα του στο ελάχιστο που χρειάζεται για ολοκληρωτική απολύμανση. Παίρνουμε το δείγμα του νερού από τουλάχιστον 20-30 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια και ίδια απόσταση από το τοιχίο της πισίνας. Κάνουμε test στο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του test kit. Προσθέτουμε χλώριο σύμφωνα με τα αποτελέσματα του test. Ένας σχετικός οδηγός: Μία πισίνα χρειάζεται περίπου 600 γραμμάρια σκόνης χλωρίου (2-3 Κουταλιές) για κάθε 50,000 λίτρα νερού 2 φορές την εβδομάδα κατά την διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής σεζόν.
Την Άνοιξη η πισίνα σας, μετά το πέρας της χειμερινής περιόδου, χρειάζεται καθάρισμα. Παρ' όλη την ήπια χειμερινή συντήρηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πυθμένας και τα τοιχία θα χρειάζονται μια μικρή περιποίηση. Αν το νερό είναι πολύ βρώμικο και η πισίνα χρειάζεται άδειασμα ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Χρησιμοποιήστε μια εμβαπτιζόμενη αντλία για να αφαιρέσετε το νερό της πισίνας.
Στην περίπτωση που διαθέτετε compact σύστημα φίλτρανσης και ανακυκλοφορίας, αφαιρέστε τα φίλτρα και τους κάδους υποδοχής τους και καθαρίστε το εσωτερικό των μηχανημάτων φίλτρανσης. Πιθανότατα να έχουν συσσωρευτεί φύλλα και χώματα τα οποία πρέπει να αφαιρέσετε. Στην περίπτωση που διαθέτετε συμβατικό μηχανοστάσιο θα πρέπει να κάνετε ένα backwash (αντίστροφη πλύση) έτσι ώστε να καθαρίσει καλά η άμμος εντός του φίλτρου.
Το επόμενο βήμα είναι ο καθαρισμός της τελικής επιφάνειας της πισίνας. Στην περίπτωση που η πισίνα σας είναι επενδυμένη με μεμβράνη, καθαρίστε την με το ειδικό καθαριστικό μεμβράνης. Για κάθε άλλη τελική επιφάνεια χρησιμοποιείστε κάποιο έντονο καθαριστικό και με την χρήση βούρτσας τρίψτε καλά τον πυθμένα και τα τοιχία της.
Αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό της πισίνας σας, γεμίστε με νερό. Στην περίπτωση που η πισίνας σας διαθέτει μεμβράνη το γέμισμα της πισίνας προτείνεται να γίνει με αργό και σταθερό ρυθμό έτσι ώστε να μην ξεκουμπωθεί από τον οδηγό που βρίσκεται κάτω από το επιχείλιο.
Ελέγξτε το pH και το χλώριο του νερού και προχωρήστε στις ανάλογες ρυθμίσεις. Κατ΄εξαίρεση στο άνοιγμα της πισίνας, μια ημέρα μετά τη χλωρίωση shock, προσθέστε 1 lt αλγοκτόνου για κάθε 100m3 (αντί για 0,5 lt).
Ρυθμίστε τις ώρες ανακυκλοφορίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε περιόδου
Tαμπλέτες χλωρίου:
Πάντα φροντίζουμε να υπάρχουν ταμπλέτες χλωρίου στα Καλαθάκια Συγκράτησης Φύλλων. Αν όχι, τότε θα πρασινίσει αμέσως το νερό της πισίνας μας.
Λόγω της αργής διάλυσής τους, ελευθερώνουν σταδιακά χλώριο και έναν σταθεροποιητή χλωρίου.
Δεν επηρεάζουν το pH του νερού, δεν περιέχουν άλατα (ασβέστιο, κλπ.) και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των φίλτρων, ούτε έχουν αρνητικές παρενέργειες στο νερό
Τοποθετούμε τις ταμπλέτες χλωρίου μόνο στα Καλαθάκια Συγκράτησης Φύλλων.
Στα 40 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία συντήρησης 1 ταμπλέτα μέχρι την πλήρη διάλυσή της.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το χλώριο είναι ερεθιστικό
Σε περίπτωση κατάποσης, καλούμε άμεσα γιατρό
Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και συμβουλευόμαστε γιατρό
Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό
Αποφεύγουμε να εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις του χλωρίου όταν ανοίγουμε το κουτί
Αποθηκεύουμε το προϊόν καλά κλεισμένo σε ξηρό μέρος και μακριά από τα παιδιά
Για να έχουμε κρυστάλλινο νερό, θα πρέπει να φιλτράρουμε τις απαραίτητες ώρες. Η ανακύκλωση του συνολικού όγκου του νερού γίνεται 1-4 φορές το 24ωρο ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού.
Επομένως:
Όταν η θερμοκρασία νερού είναι μικρότερη από 12οC, τότε φιλτράρουμε για 3 ώρες.
Όταν η θερμοκρασία νερού είναι μικρότερη από 13οC - 20οC, τότε φιλτράρουμε για 6 ώρες.
Όταν η θερμοκρασία νερού είναι μικρότερη από 21οC - 30οC, τότε φιλτράρουμε για 9 ώρες.
Όταν η θερμοκρασία νερού είναι μεγαλύτερη από 30οC, τότε φιλτράρουμε για 12 ώρες.
Συμβουλές:
Τα 3/4 των ωρών λειτουργίας των μηχανημάτων πρέπει να είναι με το φως της μέρας (12:00-14:00 οπωσδήποτε) και ειδικότερα τις ώρες που η χρήση της πισίνας είναι εντονότερη. Και αυτό διότι το νερό επηρεάζεται από τον ήλιο (φωτοσύνθεση) και από τα οξέα των κολυμβητών. Όσο πιο πολύ φιλτράρουμε, τόσο καλύτερη ποιότητα νερού έχουμε και τόσο μεγαλύτερη οικονομία κάνουμε στα χημικά.
Σε διακοπή ρεύματος ο χρονοδιακόπτης απορυθμίζεται και πρέπει να ρυθμιστεί ξανά στη σωστή ώρα.
Δεν βάζουμε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών από τις συνιστώμενες και δεν κάνουμε χρήση σκόνης σοκ μαζί με αλγοκτόνο ή pH την ίδια μέρα, διότι χάνεται η κρυστάλλινη όψη του νερού. Όμως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του νερού, συνεπώς και οι ώρες φίλτρανσης, τόσο ταχύτερα λυώνουν οι ταμπλέτες χλωρίου.
Το χλώριο (σε οποιαδήποτε μορφή), μπαίνει πάντοτε και μόνον στα καλαθάκια, γιατί αλλιώς δημιουργεί άσπρους ανεξίτηλους λεκέδες στην επιφάνεια.
Το νερό της πισίνας δεν πρέπει να μείνει χωρίς χλώριο, ιδίως όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, διότι θα πρασινίσει πάρα πολύ γρήγορα. Γι' αυτό φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα οι απαραίτητες ταμπλέτες στα Καλαθάκια Συγκράτησης Φύλλων.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε περίπτωση που υπάρχουν πάνινα φίλτρα, σε compact συστήματα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κροκιδωτικό ή ταμπλέτες Triplex (πολυταπλέτες). Αυτά τα φίλτρα έχουν πολύ μικρή διαπερατότητα (15 & 6μ) για να παρακρατούν τα μικροσωματίδια. Με τη χρήση κροκιδωτικού θα "μπουκώσουν" και ίσως σπάσουν τα στεφάνια!
Πάντα θέτουμε την αντλία εκτός λειτουργίας πριν αλλάξουμε τα φίλτρα, ούτως ώστε να αποφύγουμε πιθανή βλάβη στα φίλτρα ή στο δίκτυο σωληνώσεων ή βλάβη στην αντλία.
Το συχνό πλύσιμο των φίλτρων είναι σημαντικότατος παράγοντας διατήρησης κρυστάλλινου νερού. Τα πάνινα φίλτρα πρέπει να πλένονται μια φορά το μήνα στο πλυντήριο με απορρυπαντικό στους 30οC - 40οC.
Πριν και μετά από κάθε σκούπισμα του πυθμένα, πρέπει να καθαρίζουμε καλά τα φίλτρα.
Στα συστήματα καθαρισμού που διαθέτουν πάνινα φίλτρα, εάν δεν είναι καθαρά, μπορεί να σπάσουν τα “στεφάνια” που τα συγκρατούν, αλλά και να καεί η αντλία.
Όταν η εμφάνιση του νερού δεν είναι ιδανική (πράσινο νερό, κλπ.):
Ελέγχουμε και ρυθμίζουμε το pH
Κάνουμε χλωρίωση σοκ, αφού έχει ρυθμιστεί pH
Φιλτράρουμε συνέχεια, βάζοντα την αντλία ανακυκλοφορίας σε θέση συνεχούς λειτουργίας
Eάν υπάρχουν πάνινα φίλτρα, αλλάζουμε τα φίλτρα 2-3 φορές την ημέρα
Η ποιότητα του νερού της πισίνας επηρεάζεται και από τα λεγόμενα φορτία που είναι τα άλγη, τα βακτήρια & οι ιοί και τα μέταλλα. Η κατανόηση των παραγόντων αυτών επιτρέπει την ταχεία επίλυση τυχόν προβλημάτων με το νερό.
Άλγη
Τα άλγη είναι μονο/πολυκυτταρικές μορφές ζωής, πρασίνου ή καφέ χρώματος, που πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα στο νερό με την παρουσία της ηλιακής ακτινοβολίας και του διοξειδίου του άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται γλοιώδες επιφανειακό στρώμα στον πυθμένα και τα τοιχεία της πισίνας, πράσινων ή/και καφέ κηλίδων, και επίσης πρασινίζει το νερό.
Σημειώνουμε:
Για να εμποδίσουμε τον πολλαπλασιασμό των άλγεων χρησιμοποιούμε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ τακτικά Αλγοκτόνο. Επίσης, βουρτσίζουμε μια φορά την εβδομάδα τα τοιχώματα και τον πυθμένα. Τέλος, διατηρώντας τα φίλτρα καθαρά και τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό αποτρέπουμε τον σχηματισμό άλγεων στην πισίνα μας.
Ένα απ’ τα πλεονεκτήματα της πισίνας με επένδυση μεμβράνης, είναι ο πολύ εύκολος καθαρισμός της από άλγη, σε αντίθεση με τις βαμμένες πισίνες ή τις πισίνες με πλακάκια.
Βακτήρια & ιοί
Τα βακτήρια και οι ιοί, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί ικανοί να πολλαπλασιαστούν σε αφιλτράριστο ή μη επαρκώς χλωριωμένο νερό. Συνιστούν το μικροβιακό φορτίο της πισίνας και αποτελούν εστίες μόλυνσης ικανές να προκαλέσουν ακόμα και πολύ σοβαρά προβλήματα στους κολυμβητές.
Η σωστή χρήση του Αλγοκτόνου* είναι από τους πρωταρχικούς παράγοντες προστασίας της πισίνας, τόσο ενάντια στα άλγη όσο και ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς.
Δοσολογία: Στα 100 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία συντήρησης 0,5 lt ανά 20ήμερο.
* Το Αλγοκτόνο χρησιμοποιείται κυρίως για προληπτικούς και όχι κατασταλτικούς λόγους.
Μέταλλα
Τα ίχνη των μετάλλων που βρίσκονται διαλυμένα στο νερό της πισίνας δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία των κολυμβητών, τουλάχιστον στις συγκεντρώσεις που συναντώνται συνήθως.
Αντίθετα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πισίνας, καθώς νερό με υψηλή περιεκτικότητα μεταλλικών ιόντων εμποδίζει τη σωστή αποσύνθεση των χημικών προϊόντων. Με άλλα λόγια τα χημικά γίνονται αναποτελεσματικά, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία μικροβιακού φορτίου και στο χρωματισμό του νερού.
Σημαντικό:
Η χλωρίωση σοκ ασκεί οξειδωτική δράση στα μέταλλα, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται από τα φίλτρα ή να καθιζάνουν στον πυθμένα, απ’όπου απορροφώνται με την αναρροφητική σκούπα.